Fälgar

För de som inte vet vad fälgar är kommer ni få veta det efter att ha läst denna artikel. Fälgar är en del av bilens däck och är ofta gjorda av stål eller aluminium. En fälg sitter utanpå däcket och fästs med hjälp av hjulets bultar. Deras syfte är att göra däcket snyggare och även skydda däcket från sten som kan komma in och förstöra bland annat drivaxlarna. Fälgar har ofta olika mått vilket gör att de inte kan bytas mellan olika bilmodeller. Om du har två bilar kan du alltså inte byta fälgar mellan dem ifall den ena bilen är en Volvo och den andra är en Toyota. Har du däremot två Volvobilar är chansen större att du kan byta mellan dem.

Att ha fälgar på din bil är valfritt och ibland kanske du inte tycker att de som bilen har när du köper den är tillräckligt snygga. Du kan sprejmåla fälgarna för att ändra färg, eller specialbeställa fälgar som anpassas efter just dina däck. Eftersom det går att göra på detta sätt, kan du få fälgar som faktiskt är gjorda för just dig och din bil, och det kan också göra att de är helt unika. Du kan ha guld, silver eller färgade fälgar och kanske kan du även ha diamanter på dem. Du kan också välja att ha olika fälgar på olika däck.

Om du tycker att det är för dyrt att specialbeställa, kan du alltid leta i sortimentet hos bilfirmor, de har olika typer och kanske kan du hitta just din egen favorit. Om du är riktigt duktig och vet hur du ska gå tillväga, kan du till och med skapa egna, även om det kan vara svårt.

Det är inte bara däck till bilen som har fälgar, utan även cyklar och motorcyklar. Cykelns fälgar ska klara av att hålla uppe välpumpade däck, det är speciellt viktigt när du cyklar. Skulle det inte klara av att hållas upp kan däcken trilla av under färd och du kan också ramla och slå dig. Det är inget du vill göra så se till att du ha rätt material till din cykel.