Fakta om vinterdäck

Vinterdäck är som namnet antyder däck som är avsedda att användas under vinterhalvåret. Olika länder har olika regler för när vinterdäck får användas, men generellt är det lag (alltså obligatoriskt) att ha vinterdäck under december-mars. Bryts denna regel kan man bötfällas av polis efter en flygande inspektion.

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup om minst 3,0 mm för att räknas som godkända. Slicks (däck utan mönster) är totalförbjudna på allmän väg men är tillåtet på inhägnat område. Vinterdäck får användas överallt så länge vi talar om året-runt-däck eller dubbfria vinterdäck. Vinterdäck med dubbar får användas så länge det inte förekommer en förbudsskylt vid vägens början. Vägskylten är lätt att känna igen på grund av att den är förhållandevis ovanlig.

Anledningen till att det på vissa platser är förbud mot dubbdäck är att de river upp skadliga partiklar ur asfalten samt avger relativt högt buller. Detta förbud gäller främst på vältrafikerade leder i storstädernas kärnor där många människor bor och måste samsas med all typ av trafik. Även i det här fallet utdelas böter om polisen upptäcker fel däck på fel plats. De som är undantagna regeln är alla typer av utryckningsfordon, diplomatbilar, bärgare, militärfordon och så vidare.

Bromssträcka

Ett vanligt påstående är att det är ”farten som dödar” men man kan också tillägga att bromssträckan är mycket avgörande. Får du stopp på bilen i tid inträffar ingen olycka. Bromssträckan beror på många faktorer; din reaktionstid, vägens skicks, väglaget (hur vädret påverkat vägen) och sist men inte minst däcken. Däck med godkänt mönsterdjup och i bra skick får stopp på bilen snabbare än ett nedslitet och nära inpå uttjänt sådant.

Man ska dock inte tro att dubbdäck automatiskt ger bättre inbromsningar på sommaren. Tvärtom så kan bromssträckan i värsta fall förlängas då sommardäcken är anpassade för inbromsningar på torra vägar utan is, snö och grus.

Hur byter man sommardäck till vinterdäck?

Det är idag enklare än någonsin att byta vinterdäck, och anledningen stavas internet. På nätet kan man hitta otaliga guider och tips om hur man bäst byter vinterdäck. Du kan också fråga någon bekant om hjälp eller varför inte lämna in bilen till en auktoriserad däckbytarfirma. Dessa finns representerade i alla län och erbjuder även däckhotell (förvaring för ens sommardäck).