Sommardäck

Funderar du på att byta dina däck? Det finns måna olika sorter och märken att välja mellan i alla möjliga prisklasser från ca 500 kronor och uppåt. Du behöver inte ens besöka en bilverkstad utan kan enkelt och smidigt beställa olika däck direkt från nätet via olika försäljare och få dem hemlevererade. Du kan till och med få däcken monterade direkt på din parkering och lämna dina vinterdäck till förvarning. Om det är så att du hellre vill göra allting själv är det också så att du behöver tänka på vissa regler som är viktiga att komma ihåg.

Snart är vintern över och det är dags att byta ut vinterdäcken mot sommardäck. Även om det är varmt ute och det hala väglaget sedan länge är borta, är det ett par saker vi behöver tänka på innan vi byter våra hjul. Det är först den 31:a mars som du har rätt att ta ut vinterdäcken och sätta på dina sommardäck som du får ha fram till 1 december. Dock är det inte bara almanackan du ska ha koll på utan har du tänkt använda begagnade sommardäck är det också viktigt att kika på mönsterdjupet.

De bästa, det vill säga minst slitna däcken ska sitta bak på bilen för bästa möjliga kontakt vid t ex halt väglag när det exempelvis regnar. Du ska också tänka på att om du har två olika typer av däck som är av olika märken är det viktigt att ha samma typ av däck på fram och baksida. De däck du sätter längst fram ska inneha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm men det rekommenderas att använda ett mönsterdjup på 3 mm för bästa väggrepp för att undvika halka, speciellt vid vått underlag under de snöfria månaderna.

Dessa regler och tips är ganska enkla att komma ihåg och hjälper dig till att få en trygg och säker bilfärd. Känner du dig osäker på hur säkra eller bra dina begagnade sommardäck är eller vilket märke du bör använda är det ändå säkrast att ta den traditionella vägen och boka tid till en bilmekaniker. När du köpt nya sommardäck kommer du beroende på hur mycket du kör kunna använda dem upp till 5 år.