Däckmönster och utseende

Däck kan se väldigt lika ut, men den tekniska utvecklingen och designen har moderniserats över tid. Nya däck idag har förbättrats avsevärt mot de som erbjöds för bara några år sedan. Även komplexiteten på dagens däck är betydligt högre. Dessutom har även designen fått en viktigare betydelse för köparna och därför arbetar tillverkarna mycket med att få fram så snygg design som möjligt och samtidigt erhålla god kvalitet.

Olika märkningar

  • Exempel på dimension: 195/65 R15 där 195 innebär bredden där däcket är som bredast angett i millimeter. Den andra siffran 65 innebär höjden taget i procent i förhållande till bredden. R15 är fälgens diameter där bokstaven ”R” är dimensionsbeteckningen för däckets radial.
  • Hastighetsbeteckningen är en rekommenderad maxhastighet som däcket klarar av.
  • Belastningsindex är en siffra som anger maximalbelastning för däcket.
  • Datummärkning och serienummer såsom exempelvis 0519 innebär att däcket blivit tillverkat i vecka 5 år 2019.

Radial- och diagonal

Marknaden idag består till största delen av radialdäck som vid lanseringen 1946 blev en succé och gick om föregångaren diagonaldäcket. Skillnaderna dem emellan är hur textilcorden är placerad gentemot rullriktningen.

Däckmönstret

Mönstret har stor betydelse för däckets egenskaper. Det påverkar till exempel underlagsgrepp, tålighet, drivförmåga och vattendränering. Likaså påverkar det bullernivå komfort, samt bränsleåtgång. Mönster för däcket är indelade i fyra olika kategorier:

Standardmönster innehar likadana egenskaper totalt sett oavsett hur de är monterade.

Slitbanan på asymmetriska däck är indelade i två eller ännu fler delar. Detta så att en specifik skuldra ska kunna vara utåtvänd medan den andra är vänd inåt. Därför är de asymmetriska märkta med symbolen för ut- och insida.

Om mönstren är riktningsbestämda så pekar slitbanan enbart i riktningen mot rullningen. Detta för att åstadkomma bättre vattendränering vid hög hastighet. De är därför märkta med pilar för rullriktningen. Vissa är både riktningsbestämda och asymmetriska, vilket då innebär att bilen har ett höger- och ett vänsterdäck.

Vinterdäck

När vinterväglag råder eller datumen 1:a december till och med den 31:a mars – är vinterdäck obligatoriska. Under den perioden måste mönsterdjupet vara som minst 3 mm. Det gäller även på släpvagnar om man skulle dra det på ett fordon under vinterperioden.